Wat doen wij > Gezondheid > Kalverdiarree
Kalverdiarree
Wat is kalverdiarree?
Diarree bij kalveren is een veelvoorkomend, vervelend probleem. Voor de kalveren en de melkveehouder. Maar wat is kalverdiarree eigenlijk? Het is een verstoring van de vertering van voedingsstoffen. Het lichaam reageert hierop door de verstoring met hoge snelheid uit het darmstelsel te werken. Daardoor krijgt de dikke darm niet de kans om het vocht uit de mest op te nemen, met als gevolg waterige, dunne mest. De verstoring kan een infectieuze of niet-infectieuze oorzaak hebben.
Infectieus versus niet-infectieus
Bij niet-infectieuze diarree zijn geen ziekteverwekkers betrokken, maar is de oorzaak bijvoorbeeld een verkeerde voeding. Hierbij kunt u denken aan een verkeerde concentratie, onvoldoende mengen of een onjuiste bereidingstemperatuur van de kalvermelk. Ook onvoldoende hygiëne kan leiden tot diarree bij kalveren. Deze vorm van diarree is gelukkig vaak snel en eenvoudig te verhelpen als de oorzaak helder is. Desondanks is voorzichtigheid geboden, niet-infectieuze diarree kan de weg vrij maken voor infectieuze diarree.
Infectieuze kalverdiarree wordt veroorzaakt door ziekteverwekkers. Hierbij onderscheiden we drie verschillende groepen die elk een andere aanpak vragen:
- Virussen: Rota, Corona.
- Bacteriën: Salmonella, E-Coli, Clostridium.
- Parasieten: Crypto, Coccidiose, Giardia.
Kalverdiarree zorgt voor ongemak en groeiachterstand bij kalveren. En in het ergste geval kan het leiden tot kalversterfte.
Herken de kalverdiarree
Niet alleen de dunne mest is een teken van diarree, let ook eens op de volgende punten:
- Lusteloosheid, slome kalveren die veel in het hok liggen.
- Verminderde eetlust.
- Zuigreflex is zwak of afwezig.
- Koude neus, oren en poten (verminderde bloeddoorstroming).
- Droge neus en diepliggende ogen.
- Hijgende kalveren.
- Lichaamstemperatuur die snel afneemt.
Kijk goed naar uw kalveren en signaleer op tijd de ziekteverschijnselen. Om te achterhalen welke ziekteverwekker de diarree veroorzaakt, onderzoeken wij de mest met behulp van een sneltest. Is kalverdiarree een terugkerend probleem bij uw kalveren, dan gaan wij samen met u op zoek naar de oorzaak. Wanneer u weet wat de oorzaak is kunt u het ook op de juiste manier aanpakken.
Wat kunt u doen?
De verschillende vormen van kalverdiarree hebben een verschillende aanpak nodig. Daarom is het verstandig om eerst uit te zoeken welke vorm van diarree bij uw kalveren heerst. Wij adviseren u daarna wat de beste aanpak is binnen uw bedrijf.
Kunt u kalverdiarree voorkomen?
Misschien is diarree niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel maatregelen die u kunt treffen voor een gezonde kalveropfok. Factoren hierbij zijn: zorgen voor hygiënische omstandigheden rondom de geboorte, een snelle en voldoende biestvoorziening en een hygiënische huisvesting.