Gezondheid en verzorging

Is het kalf wel echt gezond?

Op het oog kan een kalf gezond lijken, maar wat als het kalf zich onopgemerkt niet ontwikkelt zoals haar genetische potentie voorschrijft? Dit hoeft niet alleen door ziekteverwekkers te komen, maar denkt u ook eens aan (hitte)stress. Vaak valt het pas op dat een kalf pijn heeft als het kalf gemiddelde tot zware pijn ervaart. En dan is het eigenlijk al te laat. Ziekte is van invloed op het welbevinden van het kalf én het heeft voor u economische consequenties.

Observeer de kalveren

Kijken kost niks! Maar wat kunt u zien? Hoe kunt u ziektes herkennen? Hoe ziet de mest eruit en hoe signaleert u longproblemen? Wij laten u zien waar u op moet letten bij uw kalveren. Door middel van bijvoorbeeld het uitvoeren van een conditiescore en mestonderzoeken kunnen wij een diagnose met daaraan een behandelplan opstellen.

Voorkomen is beter dan genezen

Door samen met u uw kalveren te observeren en te monitoren kunnen wij de risicofactoren in kaart brengen. We geven aan hoe u de weerstand van uw kalveren kunt optimaliseren. Hoe zit het met entingen en het geven van voedingssupplementen? Waar moet u op letten bij het verstrekken van water? Wij leggen het u graag uit.

Wat is er nodig voor een goede verzorging?

Goede zorg voor uw kalveren, waar bestaat dat uit? Niet alleen uit het aanschaffen van verzorgingsproducten, maar juist ook uit de manier waarop de producten worden gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een kalverdekje om uw kalveren warm te houden bij koude temperaturen. Welk systeem gebruikt u voor het verstrekken van melk aan uw kalveren? En drinken de kalveren voldoende? Dit zijn een paar voorbeelden die de aandacht verdienen en waarmee u uw kalveropfok kunt optimaliseren.