Voerstrategie

Past u een strategie toe bij het voeren van uw kalveren?

Als een kalf geboren wordt, is het spijsverteringsstelsel nog niet volledig ontwikkeld. Toch is één van de hoofddoelen tijdens de kalveropfok: de overgang van kalvermelk naar een rantsoen van ruwvoer en krachtvoer. 

Bij een pasgeboren kalf is de lebmaag de grootste en meest ontwikkelde maag, deze maag is verantwoordelijk voor de vertering van melk. Daarom is het kalf in de vroege stadia van hun leven afhankelijk van melk, eerst biest daarna kalvermelk. 

Later neemt de rol van de andere magen toe. Daarbij is de pens verantwoordelijk voor de vertering van voer. Dus om het kalf over te schakelen van kalvermelk naar ruwvoer en krachtvoer, moet de pens voldoende ontwikkeld zijn op het moment van spenen. De belangrijkste factoren van pensontwikkeling zijn krachtvoer, ruwvoer en vrij toegang tot vers drinkwater. 

Eerst water, de rest komt later

Drinkwater is cruciaal om een ​​goede omgeving te bieden voor de ontwikkeling van pensbacteriën. Water dat in kalvermelk wordt gebruikt, is geen vervanging voor vers water, omdat dit direct naar de lebmaag gaat voor de spijsvertering.

Krachtvoer: jong geleerd is oud gedaan!

Krachtvoer is een belangrijke factor in de ontwikkeling van de pens, door vertering van krachtvoer wordt de groei van de pensbacteriën bevorderd. Begin op tijd met het verstrekken van krachtvoer. In het begin zullen kalveren alleen maar knabbelen en snuffelen aan het voer, dus een handvol is voldoende. Geleidelijk kan de hoeveelheid verhoogd worden. 

Ruwvoer: prikkelt u het kalf voldoende?

Ruwvoer is de sleutel tot de ontwikkeling van pensspieren en weefsel via de schuurfactor. Echter vermijd overvoeding van ruwvoer (vb. hooi of stro), aangezien dit zal leiden tot een verminderde opname van krachtvoer en “dikbuikige” kalveren omdat de pens moeite heeft om grote hoeveelheden te verteren. 

Een compleet rantsoen in één handomdraai?

Het voeren van de kalveren tijdens de melkperiode gebeurt in de praktijk op verschillende manieren: aanbieden van hooi, kuil of stro met krachtvoer of bijvoorbeeld een muesli. Belangrijk is om te weten wat het effect is van de voeding naast de kalvermelk, onze Kalveropfokspecialisten lichten dit graag toe. Vervolgens maken wij graag samen met u de keuze wat u gaat verstrekken aan de kalveren. 

Wij laten u ook graag kennis maken met de Kalfsupport Structo Stimulans, te verstrekken tijdens de gehele melkperiode. Dit is een complete mix met onder andere krachtvoer, stro en maïs in een mooie verhouding. Daarnaast heeft het een uitnodigende en lekkere geur en smaak, dit bevordert de opname.