Hygiëne

Schoon werken, is dat nou zo nodig?

Ja! Kleine moeite, groot plezier! De kalveren worden geboren met geen enkele vorm van afweer. Daarom is het belangrijk om direct bij het afkalven goede hygiëne te waarborgen. Daardoor krijgen virussen, bacteriën en parasieten minder kans om toe te slaan en heeft het kalf minder kans om ziek te worden. Het kalf krijgt, naast de pijn van het ziek zijn, ook direct een achterstand in de ontwikkeling wanneer het ziek is. Niet alleen bij pasgeboren kalveren, maar ook wanneer ze ouder zijn blijft hygiënisch werken belangrijk. Voorkom bijvoorbeeld een vliegenplaag of kijk eens goed naar de speenemmers, zijn deze echt wel schoon?

Hoe kunt u hygiënisch werken?

Stap voor stap, van de spenen tot de huisvesting. De aandachtspunten binnen de kalveropfok zijn, hygiëne bij de geboorte, bij het verstrekken van melk, water en voer en tot slot de huisvesting. Wij nemen de werkzaamheden met u door en bespreken de mogelijkheden om het werk hygiënischer aan te pakken. Het zijn vaak de kleine dingen die over het hoofd gezien worden. Deze kleine stappen kunt u direct in de praktijk toepassen. Wij adviseren u welke stappen u kunt doen, u bepaalt zelf wat u wilt doen.

Wij willen u graag laten zien:

  • Wat het belang is van hygiëne in de kalveropfok.
  • Hoe makkelijk het is om hygiënisch te werken.
  • Welke producten u kunt gebruiken en hoe u deze het beste kunt toepassen.
  • Hoe fijn uw kalveren het hebben in een schone omgeving.
  • Wat het gemak is van het werken met protocollen.
    Het geeft meer rust en duidelijkheid in het werkproces, daardoor kunt u efficiënter werken (met minder kosten). 

Wat is het resultaat?

Het resultaat van schoner werken zult u doen verbazen. Ten eerste zult u het bij de kalveren merken, doordat ziektekiemen minder kans hebben. Ten tweede zal het dierenwelzijn verbeteren en tot slot zult u meer plezier in uw werkzaamheden krijgen. Want de kalveren leven én u werkt toch veel beter in een schone omgeving!