Huisvesting en stalklimaat

Een stal is een stal toch?

Dat is niet helemaal waar. Er komt meer bij kijken. Om het verspreiden van ziektekiemen onder de kalveren te beperken is het goed om naar de huisvesting van de kalveren te kijken en daarnaast ook naar het stalklimaat. Staan ze binnen of buiten? Bij elkaar of juist apart? Wij kijken samen met u naar de huisvesting die bij uw bedrijfssituatie past. We houden daarbij rekening met welke inrichting het beste voor de kalveren is. En natuurlijk ook het gemak dat u wilt hebben bij de dagelijkse werkzaamheden.

Met het creëren van eenvoudige looplijnen en het optimaliseren van de huisvesting, passend bij uw bedrijfssituatie, kan er bespaard worden in de arbeid. 

Nieuw- of verbouwplannen?

Wilt u een nieuwe stal bouwen of iets veranderen aan de huidige situatie, maar weet u niet waar u moet beginnen? Laat het ons weten. Wij geven u graag advies en zorgen ervoor dat u aan alles heeft gedacht voordat de schep de grond in gaat! Voor het leveren van producten voor de huisvesting, zoals kalveriglo’s en eenlingboxen, kunt u ook bij ons terecht.

Longproblemen bij kalveren door verkeerd klimaat

Een verkeerd klimaat in de stal is vaak niet te zien, maar het is wel een grote oorzaak van longproblemen bij kalveren. Er kan bijvoorbeeld een te hoge luchtvochtigheid zijn of een verhoogde concentratie van schadelijke stoffen in de lucht. Hier worden kalveren ziek van. Een onderdeel van de klimaatbeheersing is ventilatie in de stal. Wij helpen u met een deskundig advies om het stalklimaat weer onder controle te krijgen. Hoe we dat doen? Er wordt gekeken naar de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid (door middel van een rookproef) en ammoniakniveau. We stellen een verbeterplan op, waarbij we altijd kijken naar de beste situatie voor uw bedrijf.