Looplijnen kalveropfok

Slimme looplijnen loont!

Een modern kantoorgebouw, een ziekenhuis of een supermarkt, bij de bouw wordt lang nagedacht over een efficiënte indeling. Alle ruimtes worden benut en daarbij worden de looplijnen zo kort mogelijk gemaakt. Bij de bouw van een kalverenstal is dat niet anders. Efficiënte routes zorgen ervoor dat zowel de kalveren als de melkveehouder een zo kort mogelijke afstand naar het volgende doel hebben.

Waarom zijn uitgestippelde routes belangrijk?

Oudere kalveren zijn de verspreiders van ziekteverwekkers, terwijl de jongste kalveren het meest vatbaar zijn voor ziekten. Korte en efficiënte looplijnen zorgen ervoor dat versleep van ziekteverwekkers van oudere kalveren naar de jongste kalveren zo klein mogelijk wordt. Ziekteverwekkers zitten onder andere in mest, speeksel en neusuitvloeiing en neemt u eenvoudig mee bij de verzorging van kalveren. Daarom moeten de routes duidelijk en kort zijn, zodat ziekteverwekkers minimaal verspreid worden.

Korte looplijnen, veel arbeidsgemak

Looplijnen op het bedrijf bepalen voor een groot deel hoeveel tijd u nodig hebt voor het uitvoeren van een taak. Nadenken over looplijnen kost misschien wel extra tijd en geld, maar de tijdsbesparing van een goede indeling en inrichting levert iedere dag tijd en geld op.

Ook de plaatsing van eenlingboxen of kalveriglo’s spelen een belangrijke rol in de arbeidsproductiviteit. Jonge kalveren moeten gescheiden worden gehuisvest. Wanneer kalveren op een centrale plaats op het bedrijf worden gehuisvest, kunt u snel en eenvoudig langs de kalveren lopen. U houdt de kalveren beter in de gaten en u ziet eerder wanneer een kalf minder fit is. Plaats de eenlingboxen of kalveriglo’s in een rij naast elkaar, zo bespaart u ruimte, kunt u de kalveren makkelijker voeren én zijn de boxen en iglo’s makkelijk schoon te maken.

Goede opbergruimte scheelt veel tijd!

Emmers, temperatuurmeters, voerscheppen, spenen, maar ook handschoenen, schoonmaakmiddelen en ga zo maar door. Bij de kalveropfok gebruikt u veel verschillende producten. Waar u de producten opbergt is belangrijk, hiermee bespaart u tijd. De beste plaats om producten te bewaren is waar u het gebruikt. Moet u bijvoorbeeld voor een nieuw oormerk naar kantoor in huis of ligt het in een kastje bij een behandelplaats in de stal? Heeft u biest voorradig staan in de koelkast en kunt u direct de biest op de juiste temperatuur brengen? Wilt u de kwaliteit van de biest meten, zorg dan dat de refractometer bij de hand ligt. Dit zijn enkele praktische voorbeelden die inzicht geven in de looplijnen. Wat zijn logische plaatsen waar u uw producten kunt opbergen? Wij brengen de huidige routes in kaart en bespreken met u hoe de looplijnen korter en efficiënter maakt.